Ízlések és pofonok


 
 Behavaztunk, de jó :)…mehetünk havat hányni. 😦  Ez van, ha az ember apukája úgy véli, ez hozzá tartozik az emancipációhoz.(Nesze neked hólapát 😛 ). Na nem baj.
   Megfogadtam, vizsgáig nem hagyom a múzsának, hogy homlokon csókoljon. (De próbálkozik!) Tehááát ez a mai, ez nem is igazi bejegyzés. Ha már egyszer ez ilyen lányos-fiús blogra sikeredett, akkor megosztok egy receptet is. Sokszor csináltam már és nagyképűen bevallom, hogy nagy sikerrel (azaz : MINDIG ELFOGY  🙂 ). Szóval gazdagítanám a recepttárad egy új recepttel. Ha pedig fiú vagy, akkor egyszer te is főzhetsz a barátnődnek, menyasszonyodnak, nejednek…bárkinek! 
Tehát a napi jó : Lasagne 😀
(Hogy kedvet kapj hozzá ajánlok egy kis muzsikát :  )
10426776-italian-lasagne-with-ragout

Kb 90 perc alatt kész és nem is nehéz.

Hozzávalók:
  • 1 csomag lasagne tésztalap
  • A raguhoz:
  • 50 dkg darált hús (marha vagy sertés)
  • 1 hagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1-2 petrezselyem
  • 1 paradicsompüré (kicsi – kb 200-250ml )
  • olaj
  • bors
  • oregánó
  • rozmaring
  • ízlés szerint fokhagyma
  • pirospaprika
  • A besamelhez:
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 7,5 dl tej
  • szerecsendió
  • reszelt sajt (sok!) – kb 300g (de ezt rád bízom) -reszeld le a legkisebb résen
Elkészítés:
1. A raguhoz a zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd kevés olajon megdinszteljük, persze kis sóval és vegetával. Kis vizet is öntve alá puhára pároljuk (ha van, még jobb a húsleves víz helyett). Ha már jó puha, összeturmixoljuk, félretesszük. A hagymát apróra vágjuk és olajon megdínszteljük. Hagyjuk kicsit hűlni és hozzá keverjük a pirospaprikát (3-4 kávés kanálnyit). Majd felöntöm 1 dcl vízzel és hozzáadom a darálthúst. Majd ha már puha (vagyis megfőtt) hozzáadjuk a zöldségeket, a paradicsompürét és fűszerezzük. Összeforraljuk, és már kész is a ragu. 

2. A besamelhez a vajat felolvasztjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet és a tejet. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomós legyen. Állandó keverés mellett kis lángon addig főzzük, amíg sűrű szósz keletkezik. Ízlés szerint fűszerezzük egy kis szerecsendióval
. Egy tűzálló edényt (jénait) kikenünk vajjal. Majd első rétegként a kikenjük besamel mártással. Következő rétegként ráfektetjük a nem megfőzött lasagne tésztalapokat, erre jön a bolognai ragu, végül sajtot reszelünk rá. Mindezt megismételjük 3-4-szer. A felső tésztaréteget jól beborítjuk a maradék besamellel. Vajdarabkákat teszünk a tetejére, és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 45 percig sütjük, amíg a sajt ropogós lesz, forrón tálaljuk.
 
Szóval…kedves alkotókedvű barátom : Jó étvágyat!
A mai idézetet el ne felejtsem :Amikor a mama arra tanítja a lányát, hogy a férfiak szívéhez az út a gyomrukon át vezet, egy kicsit túl magas helyet nevez meg. 🙂 

Hozzászólás